Az állatvilág tele van lenyűgöző rekordokkal és "legekkel", amelyek bemutatják a természet sokszínűségét és a különböző fajok különleges képességeit. Íme néhány figyelemre méltó példa:

Legnagyobb Állat

 • A kék bálna (Balaenoptera musculus) a Földön élő legnagyobb állat, amely akár 30 méteres hosszúságot és 180 tonnás súlyt is elérhet. Nincs ismert másik élőlény, ami méretben vagy súlyban megközelítené.

Leggyorsabb Állat

vandorsolyom mesefarm

 • A vándorsólyom (Falco peregrinus) a leggyorsabb állat, amelyik bukórepülésben elérheti az óránkénti 389 km/h sebességet is. Ez teszi őt a leggyorsabb ragadozóvá a levegőben.

Legnagyobb Szárazföldi Állat

elefant mesefarm

 • Az afrikai elefánt (Loxodonta africana) a jelenleg élő legnagyobb szárazföldi állat, amely akár 6 tonna súlyt és 4 méter magasságot is elérhet.

Legmérgezőbb Állat

Conus mesefarm

 • A tengeri kúp (Conus) csigák egyes fajai rendelkeznek a legveszélyesebb mérgekkel. Egyetlen kúpcsiga is képes elég mérget termelni ahhoz, hogy 20 ember halálát okozza, még sincs ellenszere.

Legintelligensebb Állatok

csimpajnz mesefarm 

 • Az embereken kívül a csimpánzok (Pan troglodytes) és egyéb nagy majmok, valamint a delfinek (Cetacea) és az elefántok (Elephantidae) számítanak a legintelligensebb állatok közé, amelyek képesek összetett problémákat megoldani, eszközöket használni és bonyolult társadalmi viselkedésformákat tanúsítani.

Legnagyobb Madár

kondorkeselyu mesefarm

 • Az afrikai strucc (Struthio camelus) a legnagyobb és legnehezebb élő madárfaj, amely akár 2,8 méter magasra is megnőhet és a súlya elérheti a 156 kg-ot.

Legnagyobb Ragadozó

jegesmedve termeszet allatvilag mesefarm

 • A jegesmedve (Ursus maritimus) a legnagyobb szárazföldi ragadozó, amelynek súlya elérheti az 1 tonnát is. Táplálkozási szokásaik elsősorban a tengeri életre, például a fókákra összpontosulnak.

Legkisebb Madár

Mellisuga helenae mesefarm

 • A kubai kolibri, más néven zunzuncito vagy méhkolibri (Mellisuga helenae) a legkisebb ismert madárfaj, amelynek testhossza nem haladja meg az 5 cm-t, súlya pedig 1,6-2 gramm közötti.

Legkisebb Emlős

Craseonycteris thonglongyai mesefarm

 • A denevérek közé tartozó kis patkósdenevér (Craseonycteris thonglongyai), más néven bozontos törpedenevér, tekinthető a legkisebb emlősnek. Testhossza alig haladja meg az 1,1-1,3 cm-t, súlya pedig körülbelül 2 gramm.

Leghosszabb Élettartam

Arctica islandica mesefarm

 • Az északi ciprusi (Arctica islandica) egy tengeri kagylófaj, amely több mint 500 éves koráig is elélhet, ami az egyik leghosszabb ismert élettartam az állatvilágban.

Legnagyobb Rajban Élő Állat

Schistocerca gregaria vandorsaska

 • A vándorsáska (Locusta migratoria) hatalmas rajokat alkothat, amelyek milliókat vagy akár milliárdokat is számlálhatnak. Ezek a rajok képesek hatalmas területeket elborítani és komoly mezőgazdasági károkat okozni.

Leggyorsabb Szárazföldi Állat

gepard mesefarm

 • A gepárd (Acinonyx jubatus) a leggyorsabb szárazföldi állat, amely rövid távon elérheti az óránkénti 112 km/h sebességet is.

Legnagyobb Ízeltlábú

Foto HADI ZAHER Birgus latro mesefarm

 • A kókuszrák (Birgus latro) a legnagyobb szárazföldi ízeltlábú, amely akár 1 méteres "szárnyfesztávolságot" és több mint 4 kg súlyt is elérhet.

Legmagasabb Madárrepülés

kondorkeselyu mesefarm

 • Az andoki kondor (Vultur gryphus) képes a legmagasabbra repülni a madarak közül, elérve a több mint 6,500 méteres magasságot is.

Legmélyebben Merülő Emlős

gombfeju balna mesefarm

 • A Cuvier-féle gömbölyűfejű bálna (Ziphius cavirostris) képes a legmélyebbre merülni az emlősök közül, akár 2992 méter mélységbe is lehatolva az óceánban.

Legnagyobb Szem

Mesonychoteuthis hamiltoni mesefarm

 • A kolosszális tintahal (Mesonychoteuthis hamiltoni) rendelkezik a legnagyobb szemmel az állatvilágban, amelynek átmérője elérheti a 30-40 cm-t is.

Legjobb Álcázó

kameleonok mesefarm

 • A kameleonok (Chamaeleonidae) és egyes tengeri állatok, mint a tengeri sünök (Sepiida) és a csikóhalak, rendkívüli képességgel rendelkeznek környezetükbe való álcázásra, változtatva testük színét és mintázatát.

Ezek a "legek" csak egy szeletét képviselik az állatvilág csodálatos sokféleségének és különleges képességeinek. Az állatok adaptációi és evolúciós fejlődése lehetővé teszi számukra, hogy túléljenek és virágozzanak a különböző környezetekben szerte a világon.

Újdonságok? Hüm?

Hagyd, hogy értesítselek téged legújabb eseményeinkről, akcióinkról, kiadványainkról vagy ajánlatunkról.

Hasznos oldalak

0
Megosztás

Tetszik, amit látsz?

Nyomd meg az alábbi gombot, hogy kövess minket, nem fogod megbánni...