450 kilogrammos és mintegy tíz méter hosszú polip, az eddig ismert legnagyobb puhatestű. 2007. február 22-én az új-zélandi halászok csukára halásztak az Antarktiszon, amikor nagy meglepetés érte őket.

Egy úgynevezett kolosszális tintahal került az egyik hálójukba. A halászok csaknem két órát töltöttek, a 450 kilogrammos és mintegy tíz méter hosszú polip felvonásával a fedélzetre.
Lefagyasztották a még élő állatot, és Új-Zélandra vitték, hogy bemutassák "szenzációs fogásukat". Gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy a kolosszális tintahal, a valaha fogott legnagyobb tintahal. A tudósok azt gyanítják, hogy az óriás tintahalak a bolygónkon létező legnagyobb puhatestűek. Azt a tényt, hogy ezt a ritka tintahalat egyszerűen elkapták és megölték, nem csak megdöbbenés és lelkesedés, hanem kritika is érte.

Egyelőre nem sokat tudni a gigantikus tengeri élőlényekről. Ennek az óriási tintahalnak egy példányát először 1925-ben fedezték fel. Azóta nagyon kevés észlelést vagy fogást jelentettek.

A puhatestűek törzsébe a tintahal és a csigák is beletartoznak.

Az eredeti tintahal neve "Nautilus". Nemzetsége több mint 500 millió éve létezik.

A tintahal számos alfaja fejlődött ki belőle. Fosszilis (azaz megkövesedett) leletek alapján a tudósok azt gyanítják, hogy egykor több mint tízezer különböző alfaj élt az óceánokban. Becslések szerint ma már csak 700-800 faj maradt fenn.

0
Megosztás

Tetszik, amit látsz?

Nyomd meg az alábbi gombot, hogy kövess minket, nem fogod megbánni...