Nagyon fontos a mesék szerepe a kisgyermekkorban, ugyanis ezáltal sokrétűen fejlődik gyermeked. A nyelvi képességek fejlesztésének leghatásosabb eszköze a mese, a vers, a bábozás és a dramatikus játék.

Ezeken keresztül a gyermekek elsajátítják a helyes hangejtést, a tiszta beszédhallást és a nyelvtanilag helyes beszédet.

A mese tevékenységének célja: a gyermekek érzelmi, erkölcsi és értelmi fejlődésének /emlékezetfejlesztés, képzeletfejlesztés, beszédfejlesztés, figyelem tartóssága, terjedelme, kreatív gondolkodásfejlesztés/ segítése, pozitív személyiségjegyeinek megalapozása elsősorban népmesék segítségével.

A mesék mágikussága, a csodás meseélmények, a mesék feldolgozása ad a gyermekeknek igazi irodalmi művészi élményt.

A mindennapi mesélés biztosítja a kisgyermekek lelki nyugalmát, lelki békéjét.

A mese életkorilag megfelel az óvodás gyermek szemléletmódjának és világképének. Visszaigazolja a kisgyermek szorongásait, s egyben feloldást és megoldást kínál. Mesélés után a mese tartalmát el lehet játszani, le lehet rajzolni, ez az úgynevezett elaboráció - a feldolgozás folyamata.

A mesélővel való személyes kapcsolatban a gyermek nagy érzelmi biztonságban érzi magát, s a játéktevékenységhez hasonlóan a mesehallgatás elengedett intim állapotában eleven, belső képvilágot jelenít meg. A belső képalkotásnak ez a folyamata a gyermeki élményfeldolgozás egyik legfontosabb formája. A mindennapos mesélés a kisgyermek mentális higiénének elmaradhatatlan eleme.

A meseválasztás során fontos, hogy a mese cselekménye egyszerű, érthető és ritmikus ismétlődések jellemezzék. Később a gyermekek meséi már lehetnek többfázisú állatmesék, népmesék, dramatikus népszokások, novellisztikus-realisztikus mesék is. Kapjanak helyet a magyar klasszikusok és a mai magyar írók meséi is.

Az óvodáskor a mesehallgatás igazi ideje!

A gyermekek mesetárába épüljenek be az állatmesék, a cselekményesebb népmesék, a novellisztikus-realisztikus mesék, a klasszikus tündérmesék, a tréfás mesék és a műmesék. A gyermekek a meseregényeket is szívesen hallgatják, folytatásait napokon keresztül izgatottan várják. A kiválasztott mesék erősítsék a környezet megszerettetését, a néphagyományőrzést és az évszakok szépségét.

A meskete oldalon itt minden megtalálható, ami a mindennapi meséléshez szükséges:

  • Facebook regisztrációval pár másodperc alatt csatlakozhatsz az oldalhoz,
  • A tagoknak a mesék pdf-formátumban díjmentesen letölthetőek,
  • Számos kategóriában találhatsz mesét szeretteidnek,
  • Már több, mint 1500 regisztrált tag csatlakozott rövid alatt,
  • Több, mint 250 magyar meseíró publikálta meséjét vagy versét az oldalra,
  • Adatbázisukban már több, mint 1000 magyar mese szerepel,
  • és már 150 hangos mese is lejátszható a regisztrált tagok számára.

A Meskete.hu tehát egy dinamikusan fejlődő friss, hazai meseportál, amely a mesék varázslatos világába vezet el benneteket, ahol mindenki meg fogja találni a számára ideális esti mesét.


Újdonságok? Hüm?

Hagyd, hogy értesítselek téged legújabb eseményeinkről, akcióinkról, kiadványainkról vagy ajánlatunkról.

Hasznos oldalak

0
Megosztás

Tetszik, amit látsz?

Nyomd meg az alábbi gombot, hogy kövess minket, nem fogod megbánni...