Magdus Melinda: Fekete vagy fehér?

(Ismeretterjesztő irka-firka gyerekeknek)

Fogadni mernék, sokan nem tudjátok, hogy a zebrák alapszíne fekete vagy fehér?

Nem oly régen tudom én is a választ erre a kérdésre. Írásom végén fény derül majd az igazságra és még sok egyéb érdekességre is.
Ha meghalljátok azt a szót, hogy zebra, akkor automatikusan a gyalogátkelőhelyre gondoltok ugye? Több mint valószínű, hogy igen. Pici korunk óta belénk ivódott ez a kifejezés. Az oviban az óvó nénik, az iskolában a tanító nénik és a szüleink is arra okítottak bennünket, hogy az autóúton csak a „zebrán” mehetünk át, ha az fel van festve az útra. Bizony, azért ragadt ez a név a gyalogátkelőhelyekre, mert az úttestre festett fehér csíkok a vadon élő zebrákat juttatják az eszünkbe.
Ez az Afrikában élő őshonos állat a gyerekek egyik nagy kedvence. Magyarországon csak állatkertekben találkozhatunk velük. Sosem hagynánk ki, hogy megnézzük őket, amikor ott járunk. Nem tudom megfigyeltétek-e már, hogy a zebrák fején és törzsén a csíkok függőlegesek, a farán és a lábán viszont vízszintesek. A csíkok a sörényén és a farkán is megtalálhatók. Azt hiszem, senki sem tudja, hogy miért csíkosak a zebrák? Nem találjátok ki! A természet azért alkotta ilyenre őket, hogy segítsen nekik az álcázásban, a rejtőzködésben a ragadozók elől. Fő ellenségük az oroszlán, aki színvaksága miatt nem tudja a magas fűbe jól belemosódó zebrát a csíkjai miatt észrevenni. Sőt, még a vérszívó cecelegyet és a böglyöt is megtévesztik csíkjaikkal, így azok ritkábban zavarják őket a csípésükkel. A szavannákon főképp fűnyíróként tevékenykednek, de ha megkívánják a fák leveleit, gyümölcseit, akkor azt is megkóstolják.
A zebrák nem szeretik a magányt, ménesekben élnek, akár a vadlovak. A zebramamák egy évig hordják pocakjukban a zebra bébit. Azt tudtátok, hogy amikor világra jön a kicsi zebra már egy óra múlva járni is tud? Az anyaállatok, amíg a tejükkel táplálják őket, óvják mindenkitől, senkit sem engednek a közelükbe. Szeretnék, hogy jól belevésődjön az emlékezetükbe az anya zebra képe. Aztán 3-4 éves korukban új családot alapítanak maguknak a felcseperedett állatok és kiválnak a ménesből.
Aztán azt tudjátok-e, hogy a zebrákon lovagolni is lehet? Sőt, még hintók elé is befoghatók. De egyik dolgot sem kedvelik túlzottan. Ezt inkább csak érdekességképpen említettem meg, eszetekbe ne jusson kipróbálni! Az ő életterük a vadon, ahol nemigen illik zavarni őket.
No, de hogy ne furdalja tovább az oldalatokat a kíváncsiság, ezért elárulom, hogy melyik szín a zebrák alapszíne. A furfangosabbak már bizonyára kitalálták, hogy a fekete. Bizony, az. A természet fehér csíkokat festett fekete szőrükre, hogy így különböztesse meg őket a lovaktól.
Remélem tetszett ismeretterjesztő írásom e kedves állatokról, melynek megírása annak apropóján jutott eszembe, hogy Linda nevű unokám nagyon kedveli ezeket az állatokat és kérte, hogy meséljek róluk. Ha ezután még jobban rácsodálkoztok a fekete alapon fehér csíkos zebrákra az állatkertben, vagy az afrikai szavannákon, ha netalán arra jártok, akkor már nem volt hiábavaló papírra vetnem e sorokat.

Újdonságok? Hüm?

Hagyd, hogy értesítselek téged legújabb eseményeinkről, akcióinkról, kiadványainkról vagy ajánlatunkról.

Hasznos oldalak

0
Megosztás

Tetszik, amit látsz?

Nyomd meg az alábbi gombot, hogy kövess minket, nem fogod megbánni...