Salzburgnak sikerült megőriznie egy rendkívül gazdag városi környezetet, amely a középkortól a 19. századig tartó időszakban alakult ki, amikor egy herceg-érsek uralta városállam volt még.

Lenyűgöző gótikus művészete sok kézművest és művészt vonzott.
Salzburg az egyházi városállam kiemelkedő példája. A legtöbb város a 19. század elején politikai és közigazgatási reformok miatt átalakultak, és alternatív fejlődési irányokat választott.
Salzburg az a pont, ahol az olasz és a német kultúra találkozott, és amely döntő szerepet játszott a két kultúra közötti kapcsolatokban. Az eredmény egy barokk város, amely sértetlenül kiemelkedett a történelemből. Salzburg központja barokk megjelenésének nagy részét Vincenzo Scamozzi és Santino Solari olasz építészeknek köszönheti.
Salzburg látképét a hegyek hátterében a tornyok és kupolák sokasága jellemzi, amelyeket a HohenSalzburg erőd ural. Számos nagyon jó minőségű világi és egyházi épületet tartalmaz a késő középkortól a XX. századig. A földön és a térképen is jól látható az elkülönülés a herceg-érsekek és a polgárok földje között. Az előbbit monumentális épületei - a katedrális, a rezidencia, a ferences apátság, a Szent Péter-apátság - és szabad terei, különösen a Domplatz jellemzi. Ezzel szemben a polgárok házai kis telkeken helyezkednek el, és keskeny utcák elé néznek, ahol az egyetlen szabad teret a három történelmi piac biztosít.
Salzburgot számos fontos művész és zenész is szorosan köti, köztük Wolfgang Amadeus Mozartot is.
Védettség
Salzburg történelmi központja tartalmazza mindazokat a kulcselemeket, amelyek meghatároznak egy egyházi városállamot.
Salzburg belvárosa nagymértékben megőrizte történelmi városképét és utcamintáját. A környező dombok hátterében építészeti emlékei, mint például a katedrális és a Nonnberg-kolostor, megőrizték meghatározó szerepüket a látképben. A városnak általában sikerült megőriznie történelmi tartalmát és hangulatát, bár ki van téve az új építkezéseknek, amelyek nem teljesen szimpatikusak a barokk formával.
Védelmi és kezelési követelmények
Az irányítás nemzeti, regionális és helyi szinten történik. A város országosan és tartományi szinten is védett. Számos egyéb speciális jogszabály is vonatkozik bizonyos kérdésekre (például a vízgazdálkodásra).
2008-ban gazdálkodási tervet dolgoztak ki, amely 2009. január végére készült el, és meglett küldte valamennyi hatóságnak. Ez azt szabályozza, hogy az új stílusok hogyan épülnek be a város szerkezetébe és tervezésébe, és hogyan lehet nyomon követni és értékelni az új városfejlesztési projektek hatását annak biztosítása érdekében, hogy a látkép és az integritás ne sérüljön.
Az elmúlt 40 évben egyre nagyobb a kollektív tudatosság a város látképe örökségi értékével kapcsolatban. A forrásokat az Osztrák Szövetségi Államtól és a Történelmi Központ Fenntartási Alapon keresztül érhetők el (amelyet a város és a tartomány finanszíroz).

Újdonságok? Hüm?

Hagyd, hogy értesítselek téged legújabb eseményeinkről, akcióinkról, kiadványainkról vagy ajánlatunkról.

Hasznos oldalak

0
Megosztás