Farjas Tekla - Lovastorna (Azok a csodálatos lovak…) Bár én írom ezeket a sorokat, tudod, Te is kellesz hozzá, mert úgy az igazi, ha elolvasod és elkísérsz engem a lovak világába.

Ma a lovastorna történetét fogom Veled megosztani.
A lovastorna eredete messzire nyúlik vissza, már az ókori görögök is hajtottak végre különböző tornagyakorlatokat lóháton, ezzel bizonyítva ügyességüket, bátorságukat, hiszen ilyenkor a ló nem csak áll, hanem lép vagy akár vágtázik is.
Nézzük meg, mire van szükségünk a lovastornához. Mindenekelőtt természetesen egy megbízható, nyugodt, jól kiképzett lóra, akit a tornázó gyerekek, fiatalok vagy felnőttek tisztelnek és, akiben megbíznak. Nagyon fontos a ló és a tornászok kapcsolata, mert egymásra vannak utalva. Ilyenkor az állat futószáron megy, szivaccsal vagy alátéttel és kapaszkodóval a hátán, hogy a tornászok föl tudjanak rá ugrani. S mivel nem szabadlovaglásról van szó, hanem futószárazásról, az edző is aktív tagja a csapatnak, konkrétan részt vesz a versenyeken, bemutatókon, nem a hátérből koordinál, hiszen ő vezeti a négylábút a száron. A bemutatók zenére zajlanak, a versenyeken pedig mindig van egy kötelező és egy szabadon választható gyakorlat. A versenyzők ünnepélyesen öltöznek fel, csinos ruhában, előre elkészített és egységes frizurával. Természetesen itt is vannak szabályok, amiket be kell tartani, hogy a verseny biztonságos és sikeres legyen. A nőket és a férfiakat külön kategóriákba sorolják, s habár azt gondolhatnánk, hogy a lányok szívesebben tornáznak a lovon, bizony a fiúk is előszeretettel űzik ezt a sportot. Régen a lovastorna a többi lovassport (pl. díjugratás, díjlovaglás) és a katonaság előképzettsége volt, tehát nem számított külön sportágnak. Egyfajta tréning volt, ami felkészített az előbb említett tevékenységekre. Ma már külön sportnak számít, ami nagy elismerésnek örvend, világbajnokságot is rendeznek belőle. Csapat és egyéni bajnokság is van. Csapatok esetén egyszerre több lóval is dolgozhatnak, de egy lovon, mindig ketten vagy hárman lehetnek fenn, hogy ne terheljék túl őt. Ha kíváncsi vagy, milyen kreatívan tornáznak fiúk és lányok a lovakon, akkor csak keress rá az interneten a „lovastorna” vagy „voltizsálás” kulcsszóra.

0
Megosztás

Tetszik, amit látsz?

Nyomd meg az alábbi gombot, hogy kövess minket, nem fogod megbánni...