A japán cikászpálma, amelyet gyakran csak cikásznak is neveznek, egy ősi növényfaj, amely már a dinoszauruszok idejében is létezett. Tudományos nevén Cycas revoluta, ez a lenyűgöző növény a Cycadaceae családba tartozik, amely a cikászok egyik legismertebb képviselője. Bár „pálma” szerepel a nevében, valójában nem tartozik a pálmafélék közé.

A japán cikászpálma a lassú növekedésű, hosszú életű növények közé sorolható, és különleges megjelenése miatt gyakran választják dísznövényként kertekbe és beltéri helyiségekbe egyaránt.

Származás és elterjedés

A Cycas revoluta eredetileg Japán déli részéről, különösen a Kyushu-szigetről, valamint a Ryukyu-szigetekről származik. Ezen a területen megtalálható vadon, ahol sziklás, jól lecsapolt talajon nő. A japán cikászpálma széles körben elterjedt a világon, mint dísznövény, köszönhetően a szépségének és a viszonylag könnyű gondozásának.

Kinézet

  • A japán cikászpálma jellegzetes, pálmaszerű megjelenésű, bár, mint említettem, nem tartozik a pálmafélék közé. Lassan növekvő, örökzöld növény, melynek vastag, fa szerű törzse van. A törzs tetején helyezkedik el a sűrű, rosetta formájú levelek gyűrűje. Ezek a levelek sötétzöldek, fényesek, és akár 50-150 cm hosszúságúra is megnőhetnek. A levelek rendkívül kemények és tüskés szélűek, ezért óvatosság szükséges a kezelésük során.

Igények

A japán cikászpálma viszonylag igénytelen növény, de vannak bizonyos körülmények, amelyeket előnyben részesít:

  • Fényigény: Szereti a világos, napos helyeket, de jól tűri a félárnyékot is, különösen a forró délutáni órákban.
  • Vízigény: Mérsékelt vízigényű, túlöntözésre érzékeny. A földjét hagyjuk kiszáradni az öntözések között.
  • Talaj: Jól lecsapolt, homokos talajt preferál. Nem kedveli a túl agyagos vagy pangó vizű talajokat.

Szaporítás

  • A japán cikászpálmát magról vagy oldalsó hajtások (szukkulensek) leválasztásával szaporíthatjuk. A magvetés lassú és türelmet igénylő folyamat, míg a hajtások leválasztása gyorsabb módszer, de szintén nem a legegyszerűbb eljárás.

Ápolás

  • Metszés: Általában nem szükséges, csak az elszáradt levelek eltávolítása javasolt.
  • Tápoldatozás: Korlátozott tápanyag-igényű, de tavasszal és nyáron havi egyszer érdemes gyenge dózisú, lassan oldódó műtrágyával etetni.
  • Téliesítés: Fagyérzékeny növény, így ha hidegebb éghajlaton élünk, télen érdemes védett helyre, például egy világos, hűvös szobába vinni.

Figyelmeztetés

Fontos megemlíteni, hogy a japán cikászpálma minden része mérgező, különösen a magjai. Háziállatok és kisgyermekek távol tartása javasolt.

A japán cikászpálma elegáns, ősi megjelenésével kiválóan alkalmas kertek, teraszok díszítésére, de akár szobanövényként is megállja a helyét, feltéve, ha elegendő fényhez jut. Megfelelő gondozással évtizedekig gyönyörködhetünk benne.

0
Megosztás

Tetszik, amit látsz?

Nyomd meg az alábbi gombot, hogy kövess minket, nem fogod megbánni...