A tulipán (Tulipa) a Zárvatermők törzsébe, az Egyszikűek osztályába és a Liliomfélék családjába tartozó növény. A nemzetségbe több mint 100 botanikai faj és kb. 5600 nemesített fajta tartozik. A vadon élő tulipán fajok nagy része Közép-Ázsiában őshonos, de megtalálhatóak még Észak-Afrikában, Közel-Keleten, Távol-Keleten és Európában is.

A Tulipa sylvestris, azaz a Sárga erdei tulipán élőhelyét a helyi köztemető mellett Mezőberényben fedezték fel 2010. áprilisában, a tulipán virágzási időszakában. A növény meghatározása a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársainak segítségével valósult meg, melynek során kiderült, hogy egy Magyarországon ritkán előforduló tulipánfajtáról van szó. Csete Gyula feleségével kerékpározott a városban, amikor figyelmesek lettek a különleges növényre, amelyet a muzeológus az internet segítségével próbált meg beazonosítani.
A világhálón fellelt adatok egyértelműen arra engedtek következtetni, hogy sárga erdei tulipánra bukkantak, ami Magyarországon szinte egyáltalán nem található meg. Dél-Európában, illetve Nyugat-Európa egyes országaiban ellenben őshonos, ahol kifejezetten vadon, nem pedig kertekben él.
Leginkább a füves, napos részeket kedveli, ott érzi igazán jól magát, s Mezőberényben is egy ilyen helyre „fészkelte be" magát.
A Sárga erdei tulipán Magyarországon szinte egyáltalán nem található meg, Dél Európában és Nyugat-Európa egyes országaiban őshonos, vadon élő növény. A tulipán alakja ősi magyar népművészeti jelkép, motívuma a magyar hagyományban több helyen is megjelenik: fafaragásokon, kapufélfákon, fejfákon, kályhacsempéken, cserépedényeken, hímzéseken... A növény egyik élőhelye Mezőberényben helyi védettség alatt áll, ritkaságával odafigyelést érdemel, a város és a térség természetes környezetének megőrzendő értéke.

Újdonságok? Hüm?

Hagyd, hogy értesítselek téged legújabb eseményeinkről, akcióinkról, kiadványainkról vagy ajánlatunkról.

Hasznos oldalak

0
Megosztás

Tetszik, amit látsz?

Nyomd meg az alábbi gombot, hogy kövess minket, nem fogod megbánni...