• Állapot: Az Amur Leopárd kritikusan veszélyeztetett faj
  • Népesség: több mint 84 egyed
  • Tudományos név: Panthera pardus orientalis
  • Súly: 35-45 kg
  • Élőhelyek: mérsékelt égövi, széleslevelű és vegyes erdők

Az emberek általában a leopárdokra gondolnak Afrika szavannáin, de az orosz Távol-Keleten egy ritka alfaj alkalmazkodott a mérsékelt égövi erdők életéhez, amelyek a faj elterjedési területének legészakibb részét alkotják. Más leopárdokhoz hasonlóan az Amur leopárd akár 60 km/óra sebességgel is futhat. A megfigyelések szerint ez a szép állat több mint 6m távot ugrik vízszintesen és a 3m magasság sem akadály számára.
Az amuri leopárd magányos, gyors és erős. Előfordult már az is, hogy egyes hímek a párzás után a nőstényekkel maradnak, és még a fiókák felnevelésében is segíthetnek. Időnként több hím is harcolhat egy nőstényért. 10-15 évig élnek, fogságban 20 évig. Az amuri leopárdot távol-keleti leopárdnak, mandzsúriai leopárdnak vagy koreai leopárdnak is nevezik.

MIÉRT FONTOSAK?

Az amuri leopárd ökológiai, gazdasági és kulturális szempontokból egyaránt fontos. Élőhelyének megőrzése más fajok, köztük az amuri tigrisek és a szarvasok számára is előnyös.
Mi veszélyezteti őket?
Még mindig nagy kiterjedésű megfelelő élőhely maradt az Amur-parton Oroszországban és Kínában. Kínában a zsákállatok kis száma akadályozza a leopárdok és tigrisek nagy számának fenntartását. A zsákmánynak való állatok száma helyreállna, ha intézkedéseket tennének az orvvadászat korlátozására, és az erdőket fenntarthatóbban kezelnék. Ahhoz, hogy az amuri leopárd hosszú távon fennmaradhasson, újra be kell népesítenie korábbi életterületét. De ahhoz, hogy ez megtörténjen, a zsákmányállataiknak újra el kellene szaporodniuk.

VADON ÉLŐ ÁLLATOK ILLEGÁLIS KERESKEDELME

Az amuri leopárdot főként gyönyörű, foltos bundája miatt orv-vadásszák. 1999-ben egy titkos nyomozócsoport talált egy nőstény és egy hím amuri leopárd bőrt, melyeket 500 dollárért, illetve 1000 dollárért árultak Barabash faluban, nem messze az oroszországi Kedrovaya Pad rezervátumtól. Mezőgazdasági területek és falvak veszik körül az erdőket, ahol a leopárdok élnek. Ennek eredményeként az erdők viszonylag megközelíthetőek, így az orvvadászat problémát jelent, nemcsak maguknak a leopárdoknak, hanem olyan fontos zsákmányfajoknak is, mint az őz, a szarvas és a mezei nyúl, amelyekre a falusiak élelem és pénzszerzés céljából vadásznak.

BIZTONSÁGOS MENEDÉK

Az amuri leopárdoknak 2012-ben Oroszország kormánya új védett területet hozott létre. Ez a terület a Leopárd Nemzeti Park a világ legritkább macskájának megmentésére tett jelentős erőfeszítés. A közel 650 000 hektáros terület az amuri leopárd összes párzó helyét és a fennmaradó élőhelyének mintegy 60 százalékát foglalja magában. A park 10 veszélyeztetett amuri tigrisnek is otthont ad. A WWF 2001 óta lobbizót ennek a parknak a létrehozásáért.

AZ AMURI LEOPÁRD ÉLŐHELYÉNEK VÉDELME

Ez a munka magában foglalja a védett területek növelését Oroszországban és Kínában, az illegális és fenntarthatatlan fakitermelési gyakorlatok csökkentését, valamint a felelős erdészeti gyakorlatok mellett elkötelezett vállalatok közötti kereskedelem elősegítését. 2007-ben a WWF és más természetvédők sikeresen lobbiztak az orosz kormánynál, hogy irányítsák át a tervezett olajvezetéket, amely veszélyeztette volna a leopárd élőhelyét.

Újdonságok? Hüm?

Hagyd, hogy értesítselek téged legújabb eseményeinkről, akcióinkról, kiadványainkról vagy ajánlatunkról.

Hasznos oldalak

0
Megosztás

Tetszik, amit látsz?

Nyomd meg az alábbi gombot, hogy kövess minket, nem fogod megbánni...