NÉPESSÉG: körülbelül 104 700
TUDOMÁNYOS NÉV: Pongo pygmaeus
MAGASSÁG: 1 - 1,4m között
SÚLY: 30 - 100kg között
ÉLŐHELYEK: Síkvidéki esőerdők, trópusi, mocsári és hegyi erdők

A borneói orangutánok egyedeinek száma, több mint 50%-kal csökkent az elmúlt 60 évben, és a faj élőhelye is legalább 55%-kal csökkent az elmúlt 20 évben.
A borneói orangután megjelenésében különbözik a szumátrai orangutántól, szélesebb az arca és rövidebb a szakálla, és kissé sötétebb a színe is. Három alfaja ismert, amelyek mindegyike a sziget különböző részein található:

  • Az északnyugati-borneai orangután a leginkább veszélyeztetett alfaj. Élőhelyét súlyosan érintették a fakitermelések és a vadászatok. Körülbelül 1500 egyed maradt meg mára. A hajdan egybefüggő területük mára eléggé töredezett lett.
  • Az északkeleti-borneai orangutánok a legkisebb méretűek. Sabahban és Kelet-Kalimantanban találhatók, mely elhúzódik egészen a Mahakam folyóig.
  • A közép-borneai orangutánok rendelkeznek a legtöbb egyeddel, mely legalább 35 000 főt tesz ki.

Miért fontosak az orángutánok?

  • Az orangutánok szaporodási gyakorisága rendkívül alacsony, mivel hosszú a születési idő és egyetlen utódot hoz a világra. Valamint sok időbe telik az ivarérettség elérése is.
  • Az orangutánok fontos szerepet játszanak a magvak szétszórásában, az erdők megőrzésében. Az étrendjükben több mint 500 növényfaj szerepel.
  • A vadon élő orangutánok többsége, a védett területeken kívül, fakitermelésre használt vagy mezőgazdasági hasznosítás alatt álló erdőkben él. Becslések szerint 300 millió fát vágtak ki Borneón 1994 óta.
    Veszélyek

Az orangutánok száma és elterjedése az emberi tevékenység következtében a 20. század közepe óta gyorsan csökkent. Az okok között szerepel a vadászat, a fenntarthatatlan és gyakran illegális fakitermelés, a bányászat és az erdők mezőgazdasági hasznosítása. Az egyik különösen katasztrofális esemény az 1997–1998-as Kalimantan erdőtüzek voltak, amelyekben körülbelül 8000 orangután is meghalt.

ÖSSZEÜTKÖZÉS AZ EMBEREKKEL

Az orangutánokat néha lelövik, amikor mezőgazdasági területekre, például olajpálma-ültetvényekre költöznek, és a termést dézsmálják. Ez inkább a nehezebb időkben fordul elő, amikor az orangutánok nem találnak elegendő élelmet az erdőben.

ILLEGÁLIS VADON ÉLŐ ÁLLATOK KERESKEDELME

A fiatal orangutánok keresettek a kisállat-kereskedelemben. Minden egyes állat több száz dollárt ér a városi piacokon és a közeli szigeteken. Tanulmányok szerint évente 200-500 orángután kerül csak az indonéziai Borneóról az állatkereskedésbe. Ez valós veszélyt jelent a vadon élő orangutánokra, mivel az orangutánok szaporodása rendkívül alacsony. Az orángután testrészekkel is kereskednek, ugyanis Kalimantanban, az orangutánkoponyákért akár 70 dollárt is lehet kapni a városokban.

MIT CSINÁL A WWF

A borneói orangutánok jövőjének biztosítása érdekében a WWF az élőhelyeik helyreállítására, a vadon élő állatokkal kapcsolatos bűnözés kezelésére és az ember-orangután konfliktusok csökkentésére összpontosít.

AZ ÉLŐHELY INTEGRITÁSÁNAK HELYREÁLLÍTÁSA

A WWF a kormányokkal együttműködve segíti a védett területek létrehozását és kezelését is. Együttműködik fakitermeléssekkel, hogy „ökológiai folyosókkal” kapcsoljuk össze őket a széttöredezett élőhelyeiket. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a borneói orangutánok túlélhetnek a kivágott erdőkben, ha a fakitermelés hatását csökkentik a szelektív fakitermeléssel, a gyümölcsfák megőrzésével és a vadászat ellenőrzésével. A WWF szigorú értékelési eszközöket és terveket dolgoz ki az orángután élőhelyek kezelésére. Együttműködik fa- és pálmaolaj-cégekkel, hogy konkrét védelmi és kezelési terveket dolgozzanak ki az élőhelyekre és az orangutánpopulációkra gyakorolt negatív hatások mérséklése érdekében.

AZ ORÁNGUTÁNOK ILLEGÁLIS VADÁSZATÁNAK ÉS ILLEGÁLIS KERESKEDELMÉNEK KEZELÉSE

A WWF szorosan együttműködik a TRAFFIC-cal, a vadon élő állatok kereskedelmét figyelő hálózattal, hogy segítse a kormányokat az orangutánok befogását és kereskedelmét tiltó törvények betartatásában. Ez a munka magában foglalja az őrök, ügyészek és vámtisztek létszámának növelését a vadon élő állatokkal kapcsolatos bűncselekmények kivizsgálása és üldözése terén. Segítenek a kormánynak és a szakosodott szervezeteknek az orangutánok megmentésében a kereskedőktől, és az őket illegálisan házi kedvencként tartó emberektől. A sok megmentett orangutánt menhelyre viszik, ahol rehabilitálják őket, majd végül visszaengedik őket a vadonba.

AZ EMBER-ORANGUTÁN KONFLIKTUSOK CSÖKKENTÉSE

A WWF együttműködik a kormányokkal, a helyi közösségekkel, az ültetvénytulajdonosokkal és a bennszülött népekkel, hogy segítsen olyan ültetvénykezelési módszerek kidolgozásában, amelyek nem érintik az orángutánokat. Segíti a munkát a regionális területhasználat tervezésében, hogy a mezőgazdasági területek az orangután élőhelyétől a lehető legtávolabb kerüljenek kialakításra. Segít az ökoturizmus létrehozásában is a természetvédelem támogatása érdekében. A fenntartható ökoturizmus pénzügyi támogatást generálhat az orangutánok megőrzéséhez, gazdasági előnyökkel járhat a közelben élőknek, és növelheti a lakosság és az erdészek elkötelezettségét az állatok védelme iránt.

0
Megosztás

Tetszik, amit látsz?

Nyomd meg az alábbi gombot, hogy kövess minket, nem fogod megbánni...