Aktív éveimben a banktisztviselői állásommal párhuzamosan újságíróként dolgoztam. Jelenleg nyugdíjas tollforgató vagyok. Az Élő Magyar Líra Csarnoka internetes irodalmi oldal meghívott költőjeként, mint szerkesztő tevékenykedem, közel tíz éve.

Eddig három verses és egy novelláskötetem jelent meg nyomtatásban. Ezek közül egy gyermekverseskötet, a címe: Berkenye ágon kismadár.
Mindig is kedveltem a gyerekverseket, és örömmel írom is azokat. Nagy figyelmet fordítok a formára, a jó ritmusra, a dallamra, a szavalhatóságra.
A gyerekek imádják a sodró, lendületes, mondókaszerű verseket, és nem utolsó sorban a humort. Hihetetlen, hogy milyen fogékonyak a jó humorú, mosolyt fakasztó történetekre. Imádják az állatokat, és ezért az „állatos” verseket is nagyon kedvelik.

Nem könnyű feladat versben szólni a gyerekekhez, nem csak, mert nagy felelősség, hanem azért is, mert a gyermek a legérzékenyebb „radar”. Egyből megérzi, kiszúrja a hamisságot. A gyermekek alapállapota a természetesség, ezért ismerik fel oly hamar a mesterkéltséget. Gyerekverset csak tiszta szívvel, őszinte odaadással, és örömből lehet írni, különben nem éri el a célját.
Nagy figyelmet fordítok arra is, hogy mindig legyen a versnek valamilyen üzenete, tanulsága.
Nagyon tudják érezni, szeretni, a sorokon keresztül a történet „főhőseit”, és az nagyon jó, ha magukénak érzik a mondanivalót, így könnyedén azonosulnak is azzal. A gyerekeknek írni, csoda, örömforrás!
Milyen végtelenül gazdag, fantáziadús, milyen szabad, és milyen makulátlanul tiszta is a gyermeklélek!
Nincsenek határok, szabályok. A képzelet szárnyán akár az égig repül a kis olvasó, a valóság olykor keveredik a mesével, ahol a föld az éggel összeérhet, és még létra sem kell ahhoz, hogy a csillagok közt, a Tejúton sétálgassunk.

A gyermekeknek írni öröm, de egyben nagy felelősség is. Tudni kell a határokat, és tudni kell, hogyan adni.
Verseim többségét kötött formában írom. Közel negyven versem került már megzenésítésre.
Legutóbb, Dobrády Ákos, zenésítette meg két gyermekversemet, melyek a Kicsi Gesztenye Klub 3. évadának a dalai között szerepelnek, és már országszerte hallhatják is a gyerekek. A szavaknak hatalmas ereje van. Óvatosan és nagy alázattal kell bánni velük. A Költészet maga a csoda, a versírás felelős, gyönyörűség…

Verseim, novelláim több irodalmi oldalon, (Élő Magyar Líra Csarnoka, Poet. Holnap Magazin, Napkorong, Full extra DunapArt Magazin) és kb. harminc Antológiában is olvashatóak.


0
Megosztás

Tetszik, amit látsz?

Nyomd meg az alábbi gombot, hogy kövess minket, nem fogod megbánni...